KUALA LUMPUR: Kenaikan gaji yang tidak setara dikenal pasti faktor utama peningkatan kos sara hidup.

Nilai gaji didapati menjadi rendah di kawasan bandar akibat dari peningkatan kadar inflasi yang tinggi.

Selain komuniti berpendapatan rendah, golongan pertengahan yang rata-rata adalah majoriti masyarakat Malaysia turut merasai impaknya.

Peningkatan harga barang keperluan dan makanan, ditambah dengan kos pengangkutan harian dan sewa rumah semakin menekan kehidupan rakyat.

kos-sara-hidup-tinggi
Iklim ekonomi negara yang kurang memberangsangkan kesan ketidaktentuan harga minyak juga menambah tekanan kepada kuasa beli pengguna, sekali gus merencatkan pertumbuhan ekonomi tempatan.

Pengarah Khazanah Research Institute, Dr Muhammed Abdul Khalid berkata, keadaan diburukkan lagi dengan kadar kenaikan gaji yang lebih kecil berbanding inflasi.

“Keseluruhan gaji di Malaysia naik tapi perlahan. Median gaji penengah berada di tahap RM1,500 tetapi di kawasan-kawasan bandar kenaikkan gaji hanyalah sebanyak RM50. Jika kita ambil kira kadar inflasi, kadar kenaikan menjadi kosong.

“Ini disebabkan oleh kenaikkan harga barang keperluan, makanan dan utiliti. Namun, bukan Kuala Lumpur sahaja yang tidak merasa kenaikan gaji, negeri-negeri lain seperti Pahang, Pulau Pinang juga tidak merasa kenaikan.

“Persoalannya, kenapa gaji tidak naik? Kejatuhan ekonomi global adalah salah satu puncanya, ekonomi tempatan pula tahun ini hanya dijangka akan berkembang 4.1 peratus, maksudnya ia tidak serancak dahulu.

“Perkara ini menyebabkan ramai pekerja kehilangan pekerjaan. Bayangkan, dari bulan Januari hingga Mei, kadar pengangguran meningkat 10 peratus,” katanya.

Jelas Muhammed, situasi ini menyebabkan jurang pendapatan dan harta di antara golongan miskin dan kaya dan di antara negeri semakin luas. Ini berlaku meskipun jurang pendapatan antara kaum semakin kecil.

“Jurang antara kaum memang menunjukkan pengurangan dan itu adalah sesuatu yang baik. Namun, jurang diantara negeri pula semakin meningkat.

“Ramai yang tidak tahu, pendapatan per kapita individu di Kuala Lumpur adalah sama dengan negara maju seperti Korea Selatan, manakala pendapatan Kelantan, negeri paling miskin adalah lebih rendah dari Sri Lanka.

“Ini menunjukkan jurang yang semakin meningkat tinggi. Sebab utama perkara ini berlaku adalah pembangunan yang banyak dibuat di Kuala Lumpur berbanding dengan negeri lain, terutamanya negeri-negeri yang dianggap miskin.

“Contohnya pembinaan ‘High Speed Rail’, pusat-pusat komersil dan universiti-universiti, semuanya mahu dibina di sini jadi bagaimana negeri seperti Kelantan mahu maju?,” kata Muhammed.

Tambah beliau, kerajaan harus menyedari kesan pembangunan setempat ini dan melakukan sesuatu bagi menanganinya.

“Pembangunan setempat adalah sangat penting , kita harus tolong kawasan-kawasan ini. Orang yang berpendidikan rendah banyak yang tertinggal di kawasan-kawasan ini apabila universiti dibina di kawasan bandar.

“Kita harus lihat bahawa pendidikan tinggi bermaksud gaji yang tinggi. Undang-undang dan polisi negara banyak membantu dan melindungi golongan berpendidikan tinggi.

“Contohnya, kita ada polisi yang menyukarkan doktor, jurutera dan peguam luar untuk bekerja disini tetapi bagi pekerja-pekerja buruh dan berpendidikan rendah tidak. Ini bermakna pekerja-pekerja asing seperti dari Bangladesh dan Myanmmar mengambil tempat mereka,” tambahnya.

Selain itu, struktur percukaian negara juga tidak membantu golongan pekerja di mana hampir setiap perbelanjaan mereka dicukai, terutamanya apabila dibandingkan dengan sesetengah pelaburan dan perbelanjaan yang dikecualikan dari cukai.

Kebanyakan pelaburan dan perbelanjaan ini melibatkan harta yang tidak mampu dimiliki golongan miskin dan pertengahan.

Menurut Muhammed, kelemahan polisi dan pasaran buruh inilah yang menyebabkan jurang diantara miskin dan kaya semakin tinggi.

“Satu lagi cukai kita. Orang yang bergaji akan bayar cukai. Tetapi jika saya beli saham saya tak perlu bayar cukai. Jika ibu bapa saya kaya dan mewariskan saya saham, aset seperti rumah dan sebagainya, saya tak perlu bayar cukai sedangkan peningkatan aset lebih tinggi dari gaji. Ternyata ada ketidakadilan di situ,” katanya.

Beliau turut berkata keadaan ekonomi setempat dilihat tidak akan pulih dalam masa terdekat akibat keadaan ekonomi global yang merudum.

“Menurut data yang dikumpul Khazanah sendiri untuk pertengahan tahun 2016, kadar pinjaman turun sembilan peratus, pelaburan swasta turun dua peratus, manakala perbelanjaan kerajaan berada di tahap negatif. Kita juga lihat pasaran domestik melalui jualan ‘big ticket item’ seperti kereta.

Dari bulan Januari hingga Jun tahun ini, jualan kereta turun 15 peratus dan jualan runcit keseluruhan turun empat peratus.

“Apa makna semua ini? Maksudnya orang tak membeli, syarikat tak dapat untung jadi macam mana mereka nak kongsi dengan pekerja? Setakat ini kita tidak nampak bahawa faktor ekonomi akan berkembang dalam masa terdekat.

“Kedua, setiap isi rumah berbelanja hampir 30 peratus pendapatan mereka untuk makanan tetapi harga makanan semakin meningkat.  Sebab utamanya adalah kejatuhan nilai mata wang ringgit. Kita import 30 sehingga 40 peratus makanan, contohnya 70 peratus daging dalam negara diimport dari beberapa negara dan kita import dalam mata wang USD jadi bila ringgit jatuh, harga barang-barang import semakin tinggi. Bila gaji tidak naik dan harga barang semakin meningkat, keadaan memang susah untuk pulih.”

Bagaimanapun, projek pengangkutan awam yang sedang pesat di kawasan bandar dijangka boleh membantu orang ramai termasuk subsidi perumahan dalam bentuk berbeza.

Keadaan ekonomi yang tidak menentu juga menyebabkan ramai hilang pekerjaan. Laporan Bank Negara Malaysia (BNM) tahun ini mendedahkan kurang lapan peratus rakyat Malaysia mempunyai simpanan yang cukup untuk tidak bekerja selama enam bulan.

Dengan Bajet 2017 yang bakal diumumkan 21 Oktober ini, Muhammed berkata kerajaan masih mampu membantu rakyat.

“Masih ada beberapa perkara yang kerajaan boleh buat. 65 peratus rakyat Malaysia makan gaji dan dalam keadaan ekonomi tidak berkembang dan kadar pengangguran yang tinggi, kerajaan harus melakukan sesuatu untuk melindungi pekerja.

“Bagaimana kita boleh melindungi mereka? Dengan insuran pengangguran. Insurans ini tidak akan tertakluk untuk semua, untuk orang yang bergaji RM4,000 dan kebawah, contohnya, dan kerajaan boleh menggunakan kaedah seperti SOCSO.

“Apabila kami membuat kira-kira, kaedah ini menjimatkan kerajaan dan pekerja sekaligus, hampir tiada kos. Kerajaan hanya perlu bayar premium dalam RM0.20 sen sehari manakala pekerja dan majikan boleh mencarum kurang dari RM5 sehari bersama.

“Dengan ini nasib pekerja boleh dilindungi terutama apabila keadaan ekonomi tidak memberansangkan,” katanya.

Selain itu katanya, apa yang boleh dilakukan ialah naikkan pendapatan, bantuan rakyat satu Malaysia secara bersyarat dan mengubah struktur pasaran dengan memecahkan monopoli bagi mengurangkan harga barang.

sumber berita Astro Awani

Similar Posts