Software Penting Internet Marketer

Nak tahu RAHSIA terbaru sifu-sifu internet buat sales meletup-letop guna teknik iklan robot ?
🔥 JUARA ONLINE BIZ !
🔥JANA WANG TANPA MODAL !
🔥AYUH JADI JUTAWAN !
🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴
🔥FREE REGISTER !
 
🔥6 PRODUK KAMI :
 WhatsApp Blaster
 Bulk WhatsApp Sender
 WhatsApp Auto Reply
 Facebook Auto Poster
 Messenger Auto Reply
 Sistem Topup dan Bil

Tiada Pemasaran, Perniagaan Lingkup

Mempunyai niat untuk berniaga adalah satu nawaitu yang bagus. Namun berniaga tanpa ilmu pemasaran adalah satu perbuatan yang tidak bijak. Itu yang menyebabkan para usahawan terjerumus dalam kancah bisnes lingkup.
Manakala perniagaan yang berjaya bertahan selama beberapa tahun, biasanya mengalami keadaan seperti organisasi yang sesak nafas jika mereka tidak menguasai strategi pemasaran.

Pemasaran juga bukan aktiviti menjual. Pemasaran adalah aktiviti yang menjurus kepada:
[+] Memberikan mesej yang dapat menyelesaikan masalah pelanggan.
[+]Berkongsi maklumat bisnes yang dapat menambah nilai dalam diri orang ramai.
[+]Memberikan solusi kepada pertelagahan emosi yang berlaku dalam diri pelanggan yang mempunyai masalah.
[+]Aktiviti berdakwah – Semakin hebat strategi pemasaran, semakin hebat skil dakwah kita.
Pemasaran juga mengajar usahawan untuk memahami rentak dan psikologi pasaran mereka. Sebelum memulakan sebarang kempen pemasaran, penting untuk kita melakukan kajian terhadap keperluan mereka.
Semakin kita faham keperluan itu, semakin mudah untuk kita mewujudkan magnet tarikan pelanggan.
“Jangan berhenti belajar tentang pemasaran. Ia sentiasa berkembang setiap saat.” – Azizan Osman

Teknik SEO (Search Engine Optimization) Penting Untuk Setiap Online Marketer

Apakah SEO? Jika anda masih belum faham teknik SEO ini, tujuannya adalah untuk menaikkan ranking website di dalam enjin carian seperti Google dan Yahoo. Kenapa kita perlu mendapat page pertama?

Kebanyakan orang akan Google dan berhenti di page pertama sahaja. Jika website kita dijumpai dan memberikan penyelesaian kepada masalah yang dihadapi, sudah pasti , kita mungkin menjadi pilihan.

Bagaimanakah mendapat ranking pertama di Google. Sebenarnya, kita perlu memperkayakan website kita dengan keywords (kata kunci).  Selain itu, ini adalah beberapa perkara yang kita boleh lakukan dengan meletakkan keywords berkaitan.

Name of images
Heading H1, H2 , H3
Metatags title, description, keywords
Bold keywords
Alternate text of images
Long description (expression)
Keywords at 25% top and 25% bottom
URL submission to Google & Yahoo
Forum URL posting
URL at email signature
Sitemap (if many pages)
Backlink

Jangan lepaskan peluang untuk mempelajari teknik- teknik ini di dalam kursus wordpress cara mudah

Sumber: Sifu Pemasaran Internet


4 Teknik Lariskan Jualan Online

Ada 4 Elemen yang menjadikan pemasaran anda viral di Media Sosial.

1)  Selitkan Fakta:

Anda boleh menyelitkan beberapa fakta mengenai perniagaan anda kerana ini akan membuatkan penulisan anda lebih memberi impak kepada peniaga juga kepada pelanggan baru.

2) Emosi dan Ekspresi.

Ayat yang bersifat emosi perlu ditambah untuk menguatkan lagi fakta. Contohnya, “Mesin buat aiskrim ni baguslah, menyesal tak beli awal-awal.”

3) Jaga Bahasa.

Untuk penulisan, anda tidak dibenarkan mengeja dengan ejaan singkatan, short form. Penulisan anda perlu dieja dengan betul walau dalam bentuk dialog sekali pun. Ini memudahkan perkongsian dilakukan melalui medium media sosial.

4) Impak Positif.

Sebelum anda posting, wajib dipastikan bahawa penulisan yang anda ingin muat naikkan itu mempunyai impak positif dan barulah klik butang post. Impak positif ini bukan sahaja dikongsi, malah ia akan menjadi rujukan kepada mereka yang memerlukan.

 

sumber: usahawan.com


Kenapa Iklan Video Penting ?

Dengan teknologi yang kian canggih dan kos peralatan yang agak rendah, video pemasaran dilihat seakan menjadi pilihan para peniaga untuk mengembangkan perniagaan masing-masing.

Ramai yang mengambil kesempatan ini untuk menjadikan produk dan perkhidmatan yang dijalankan mampu dikenali dan mejadi perhatian para pengguna.

Di sini saya kongsikan sebab mengapa anda juga perlu untuk berfikir seperti itu dan bertindak segera.

Menurut kajian: 

  1. Tahun 2019 akan datang, paparan video akan mengambil alih sebanyak 80% dalam kesesakan trafik internet (berdasarkan kajian daripada Cisco).
  2. Terdapat laporan menyatakan bahawa paparan video akan meningkatkan pemahaman penonton terhadap suatu arahan sebanyak 80%.
  3. Pihak YouTube melaporkan bahawa paparan maklumat melalui peranti video meningkat sebanyak 100% setiap tahun.
  4. 90% pengguna mengatakan bahawa dengan melihat video mengenai sesuatu produk, secara tidak langsung membantu mereka membuat keputusan membeli.
  5. Forbes meyatakan bahawa 65% daripada eksekutif akan melihat laman sesawang penjual dan 39% akan menghubungi vendor untuk menjalankan urusan jual beli setelah melihat paparan video.
  6. Menurut NIELSEN Wire, 36% daripada pengguna atas talian mempercayai video ads.
  7. 92% daripada pengguna video akan berkongsi video yang dilihat kepada pengguna yang lain (Invodo).
  8. Setelah melihat video, 64% pengguna cenderung untuk membeli barangan atas talian (ComScore).
  9. Menurut Forbes, 59% daripada eksekutif sanggup untuk menonton video berbanding membaca teks.
  10. 50% daripada eksekutif akan mencari maklumat setelah melihat suatu produk dan perkhidmatan  melalui paparan video (Forbes
  11. Menurut Visible Measures, 45% daripada penonton akan berhenti dan menonton video setelah 1 minit dan meningkat kepada 60% pada minit yang kedua.
  12. Menurut Jun Group, video yang berdurasi 15 saat atau kurang akan 37% dikongsi  berbanding paparan video berdurasi 30 saat ke 1 minit.

Tidak terlambat untuk membuat sesuatu yang tepat pada tahun ini. 2017 pula menampakkan tahun yang begitu mementingkan paparan video pemasaran untuk memastikan mereka tidak ketinggalan memasarkan produk masing-masing.

Sumber: MajalahNiaga


10 tips usahawan daripada pemilik Air Asia, Tony Fernandes.

Kali ini saya ingin berkongsi 10 tips usahawan daripada Tony Fernandes, pemilik syarikat penerbangan AirAsia yang terkenal dengan slogan “Everyone Can Fly”.

Ok. Nah ini tips beliau.
.
1. TAK PERLU TAHU

Saya berasal dari industri muzik. Saya langsung tak tahu tentang kapal terbang. Kepada usahawan diluar sana, anda tak perlu tahu semua perkara tentang apa yang anda ingin buat. Ia berkaitan idea, semangat dan juga berkaitan mengambil tindakan.
.

2. JUST DO IT!

Jangan biarkan sesiapa beritahu anda bahawa anda tak boleh buat. Kita hanya ada satu sahaja kehidupan, jadi anda tidak boleh nak undur atau kata “Alangkah bagus kalau dulu saya buat begitu”.

Oleh sebab itu, saya nasihatkan anda semua diluar sana, JUST DO IT. Hidup setinggi yang mungkin, sentiasa positif. Kalau anda jatuh, sekurang-kurangnya anda telah cuba.

Saya pernah gagal teruk dalam bidang Formula One, tapi saya tidak ada penyesalan sebab saya dah duduk level tinggi dengan kehebatan Ferrari, McLaren dan lain-lain
.

3. SEMANGAT ADALAH KUNCI PENYELESAIAN MASALAH

Impian memang akan jadi impian. Jangan risau tentang kegagalan. Buat sehabis baik. 9 dari 10, sekiranya anda bersemangat, anda akan jumpa jalan penyelesaiannya.
.

4. LABUR DALAM MARKETING

Sekiranya anda ada idea yang paling hebat dalam dunia, tolong, tolong, tolong bajetkan kewangan anda pada marketing. Jika anda tak laburkan duit anda pada marketing, tidak ada siapa pun yang akan dengar idea hebat anda.

Di luar sana, terlalu banyak idea yang hebat, tapi tidak terlaksana kerana kurangnya marketing.

Marketing bukan untuk keuntungan, tapi ia adalah hubungan (Public Relation, PR). Dalam AirAsia, kami tidak ada kewangan. Jadi, saya ke mana-mana sahaja mesti dengan cap merah saya dan selalu beri statement yang kontrovesi pada media supaya media selalu mengambil gambar saya. Itu marketing AirAsia pada peringkat awal.

Kita dah alami pelbagai isu dan marketing memainkan peranan penting dalam mengatasi isu-isu tersebut.

Masih ingat lagi tentang penyakit SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome)? Ketika itu, tidak ada siapa yang ingin terbang. Kami sangka ketika itu bisnes kami akan mati.

Semua orang kurangkan bajet marketing, tapi saya beritahu pada team saya supaya jangan kurangkan bajet marketing sebab inilah masa paling sesuai untuk naikkan jenama kami. Kami tingkatkan bajet marketing kami 3x ganda ketika itu dan ramai kata pada saya “Kau ambil dadah?”. Saya jawab tidak, waktu ini waktu paling sesuai sebab orang lain tidak buat iklan mereka.

Masa pengeboman Bali berlaku, semua orang ketika itu cancelkan penerbangan mereka. Saya kata dengan team, kita tak boleh matikan route Bali. Kita mesti teruskan penerbangan ke sana.

Jadi, kami buat satu kempen ‘LOVE BALI’, kami berikan 10,000 seat percuma dan hasilnya sangat berkesan. Kesemua 10,000 seat habis diambil orang dalam masa seminit. Dan mereka yang dapat seat percuma hebahkan pada kawan mereka melalui media sosial. Iklan yang paling baik adalah dari pelanggan anda.
.


5. LEVERAGE SOCIAL MEDIA

Orang Malaysia, bila dapat tawaran baik, mereka akan hebahkan pada satu dunia tentang tawaran itu. Jadi masa 10,000 yang pergi ke Bali beritahu 10,000 lain yang mereka seronok di Bali. Itulah peringkat awal bagaimana AirAsia boleh masuk ke media sosial.

Jadi kami sedar tentang kehebatan media sosial pada peringkat awal. Selepas Facebook & Twitter datang, kami segera gunakan medium tersebut. Sekarang ini, kami dah ada 32 juta orang dalam beberapa platform media sosial dan 7% jualan bisnes kami datang direct dari media sosial.

Kempen ‘LOVE BALI’ mengajar kami iklan yang paling baik adalah dari pelanggan kami.
.

6. JANGAN TAKUT DENGAN KOMPLEN

Komplen @ feedback sebenarnya penyelidikan marketing secara percuma. Pelanggan sanggup menghabiskan masa untuk menulis beritahu apa masalah dan bagaimana nak selesaikannya. Biasa diluar sana, kebanyakan syarikat bayar mahal pada consultant untuk beritahu perkara yang sama

Sebab itu kami sangat menghargai setiap emel dan melayani mereka dengan baik.
.

7. FOKUS PADA 1 IMEJ DALAM BRANDING

Ketika peringkat awal, AirAsia mempunya logo burung dalam branding.

Sekiranya anda lihat jenama terkemuka dunia, mereka hanya ada satu imej sahaja yang masuk dalam kepala kita. Bila kita sebut ’Shell’, kita fikir tentang logo Shell. Bila sebut “Coca-Cola”, anda fikir perkataan “Coke” dalam italic. Bila sebut tentang “Nike”, anda fikir tentang ‘tanda betul’.

Jadi, masa peringkat awal, kami tukarkan logo burung kepada ‘AirAsia’ sebagai logo kami. Hanya satu imej. Kenapa perlu belanja 2x ganda untuk 2 logo branding?

Kami juga hilangkan warna biru dan hijau. Saya berusaha untuk tak gunakan warna merah, sebab semua akan fikir saya nak jadi seperti Richard Branson (Founder Virgin Group & Frenandes former boss), tapi merah adalah warna terbaik, jadi kami pun pilih merah.

Jadi, ianya berjaya, pemilihan warna menyebabkan segalanya berubah.
.

8. TURUN KE BAWAH

Apa yang saya selalu buat adalah, sebulan sekali saya akan bawa beg, saya jadi crew cabin dan kadang-kadang jaga kaunter ‘check-in’.

Saya buat perkara ini ada 2 sebab; Yang pertama adalah anda tidak boleh jadi CEO yang efektif selagi anda belum pernah merasai pengalaman kerja bawah secara betul-betul.

Ada satu kisah benar. Team handle beg bagasi beritahu saya yang mereka perlukan tali loaders untuk handle beg bagasi. Saya beritahu mereka “Tidak, kita tak boleh beli, terlalu mahal”.

Jadi ada suatu hari, saya ditugaskan untuk bawa beg bagasi dan ditempatkan pada penerbangan ke Indonesia. Kebiasaan orang yang terbang bersama kami secara umumnya bawa barang seperti seluruh isi rumah, tapi orang yang terbang ke Indonesia biasanya bawa barang rumah sendiri beserta rumah jiran sekali.

Terllu banyak bagasi yang perlu diuruskan. Dalam proses handle bagasi, tulang belakang saya patah dan saya beritahu team saya, mereka betul dan saya salah dan kami putuskan untuk beli tali loader tersebut.

Sekiranya saya tak turun bawah dan merasai kerja tadi, duduk dengan selesa dan nyaman di ofis sahaja, saya akan buat keputusan yang salah dan sebabkan banyak bagasi rosak dan pekerja mungkin mulakan union.

Sebab kedua adalah untuk mencari bakat. Saya bukan mencari bakat yang datang dari Oxford @ Cambridge, saya cari jenis individu yang keputusannya hanya SPM Pangkat 3 yang perlukan peluang kedua.
.

9. JANGAN PANDANG RENDAH TEAM ANDA

Saya langgar semua peraturan dalam mencari team. Bagi saya, selagi anda punyai impian, anda boleh buat apa sahaja.

Ada seorang seorang ex-krew cabin, dia datang pada saya suatu hari dan beritahu saya impian dia adalah ingin menjadi pilot. Saya beritahu dia, “go for it”.

Pada suatu hari, dia hubungi saya dan tanya saya yang dia ingin menyertai pertandingan Ratu Cantik Thailand, dan saya beritahu dia “ok” tapi dengan syarat kami boleh gunakan gambar dia dalam marketing kami.

Dia menang pertandingan Ratu Cantin Thailand dan baru-baru ini telah menjadi kapten. Kami merupakan satu-satunya syarikat penerbangan dalam dunia yang pilotnya adalah Ratu Cantik.

Pengajaran disini adalah kami adalah struktur yang membolehkan beliau hubungi saya sendiri dan beritahu apa impian beliau dan kami dapat asah bakat beliau kepada permata.

Satu lagi kisah dalam team kami ada seorang budak muda, bertugas sebagai tukang handle bagasi di Kuching beritahu saya yang dia ingin jadi pilot, dan saya pun benarkan untuk dia kejar impian dia. Akhirnya dia telah lulus kesemua ujian peperiksaan dan mendapat result yang paling tinggi dalam akademi penerbangan. Sekarang, beliau adalah kapten / pilot.

Kami ada banyak kisah sebegini dalam AirAsia.

Aset paling berharga selain idea adalah team anda sebab pengakhirannya adalah team anda yang akan bawa idea anda.
.

10. DATA IS KING

Kami ada sejumlah database yang sangat banyak dan kami tak tahu nak buat apa dengannya tapi orang lain sangat berminat dengan database yang kami ada. Jadi, kami fikirkan database yang kami ada ini sangat bernilai pada orang lain, mesti ada peluang yang kami boleh gunakan.

Sekarang, kami sedang teroka suatu yang baru. Kami bercadang untuk lancarkan TripAdvisor versi kami sendiri, alat travel, saluran media baru seperti YouTube dan banyak lagi. Database memainkan peranan penting dalam bidang baru yang kami ingin terokai. Data will be king!


5 tip penting jual produk …..

5 TIPS PENTING kalau nak dapat untung 4 angka sebulan dengan jual produk sebagai dropship tanpa keluarkan kos iklan di FB ?

SOALAN

Saya nak mula bisnes tapi tak ada pengalaman dan modal yang limited. Jadi saya nak start dengan dropship dulu. Boleh tuan berikan tips ?

JAWAPAN

1. Jual produk yang senang jual dan tepat pada sasaran pelanggan. Yang memang sudah terbukti ada pelanggan beli produk itu. Produk belum launching pun dah beribu orang order walaupun tanpa testimoni.

2. Pastikan margin untung lebih lebih RM20 dan keatas. Jika kurang, latih diri kita supaya mahir mendorong pelanggan beli lebih daripada 1 utk pastikan anda dapat untung yang sepatutnya.

3. Kalau baru mula berniaga, tak perlu keluarkan kos iklan seperti FB Ads hanya gunakan yang percuma sahaja.

4. Ada pilihan lain. Contohnya, FB Group dan Whatsapp Telegram Group, IG etc yang sememangnya masih lagi percuma

5. Jangan setia dengan produk. Setia dengan produk yang senang jual. Matlamat tuan puan adalah mengumpul tunai (cash) utk anda upgrade ke Stokis bagi mendapatkan keuntungan yang lebih tinggi dan boleh melantik agen di bawah anda.

Sumber: FB Yazid Daud


10 tip menulis di media sosial

Media sosial seperti Facebook boleh menjadi medan percubaan dan juga tempat anda mengasah bakat menulis, jika ia digunakan dengan betul. Berikut saya kongsikan 10 tip menulis di Facebook agar ia boleh menjadi sesuatu yang bermanfaat untuk diri anda:

1. Biasa.

Gunakan ayat-ayat yang biasa sahaja

Jangan gunakan perkataan yang terlalu bombastik. Ingat, rakan Facebook kita bukan semuanya pakar bahasa Melayu. Ada pekerja sektor awam, swasta, kerani, jurutera, arkitek, ahli muzik, pekerja restoran dan lain-lain. Gunakan ayat biasa yang boleh difahami oleh segenap lapisan.

2. Pendek.

Gunakan ayat pendek

Yang penting tepat dan jelas. Macam yang saya sebut tadi, jangan lebih 30 patah perkataan dalam satu ayat. Ayat yang panjang cenderung disalahertikan, lewah, malah mungkin tidak komprehensif.

3. Langsung.

Gunakan ayat langsung

Yang penting mengikut tatabahasa dengan urutan subjek dan predikat. Biar jelas dan terang. Secara tepatnya, gunakan ayat aktif. Bukan ayat pasif yang sangat sukar dan tidak langsung.

4. Lengkap.

Pastikan kita menggunakan ejaan yang lengkap

Bukannya perkataan yang macam generasi Wechat tulis. ‘Aku’ menjadi ‘Aqu’, ‘Meja’ jadi ‘Mj’, ‘Malas’ jadi ‘Mlas’ dan banyak lagi. Jangan rojakkan bahasa. Habis campur bahasa Melayu dengab bahasa Inggeris.

Kalau mahu menulis dalam bahasa Inggeris, tulis lengkap dalam bahasa Inggeris. Ingat cikgu bahasa Melayu ajar macam mana dahulu.

5. Perenggan.

Ini penting

Perenggan jangan panjang. Ingat, membaca melibatkan penggunaan mata. Perenggan yang terlalu panjang atau tidak ada perenggan langsung akan menyakitkan mata. Satu isi satu perenggan. Satu idea satu satu perenggan. Jangan sesakkan pembaca.

6. Nilai.

Pastikan tulisan kita ada nilai

Biar pembaca rasa berbaloi membaca tulisan kita. Bukan entah apa-apa. Atau langsung tidak ada makna. Tentang nilai ini, ia sangat subjektif. Ada orang menulis dengan selamba sahaja. Tapi nilainya, orang boleh ketawa. Itulah nilai. Jangan ingat kita perlu serius 24 jam. Ada orang, hidupnya sudah cukup serius. Jadi media sosial pilihannya untuk merehatkan minda.

7. Ulang.

Jangan menulis pengulangan benda yang sama

Cari sisi berbeza untuk menulis benda yang sama. Apabila orang sudah bosan, orang tidak lagi berminat untuk membaca tulisan kita pada masa akan datang. Walaupun pada masa akan datang kita menulis dengan baik.

8. Berlebihan.

Jangan menulis sesuatu secara berlebih-lebihan

Atau menulis sesuatu melebihi apa yang sepatutnya. Berpada-pada dalam menyampaikan mesej, sinis, komentar, teguran dan sebagainya. Media sosial ialah dermaga untuk membina hubungan, merapatkan jaringan dengan prospek dan wahana penyampaian ilmu. Bukan platform untuk menambah musuh.

9. Jujur.

Jujur dan ikhlas dalam menulis

Ia berkaitan soal niat. Jangan sesekali mengambil kesempatan yang tidak sepatutnya. Orang boleh “menghidu” tujuan kita menulis untuk apa.

10. Semak.

Jangan lupa semak tulisan kita

Terutama dari segi ejaan, struktur ayat, isi, maksud, kesahihan fakta, dan mesej. Yang penting, jangan menulis sesuatu yang boleh memberi maksud yang berbeza. Itu sudah tentu akan mengelirukan dan memberi kesilapfahaman kepada pembaca. Lain kita tulis, lain yang orang faham.

Sumber asal: http://www.thevocket.com/


Apakah Kepentingan Social Networking?

Social Networking

Social Media Networking (Jaringan Media Sosial) adalah satu platform online yang  berasaskan teknologi komputer dan digunakan oleh orang ramai untuk berhubung, berkongsi idea, minat, kerjaya, maklumat, dan sebagainya secara dalam talian (online) melalui aplikasi tertentu.

Facebook dan Instagram adalah antara aplikasi social network yang paling popular digunakan. Facebook mungkin sudah menjadi kebiasaan kepada kita untuk berkongsi text posting, gambar dan video. Aplikasi Instagram pula menggunakan gambar sebagai medium posting. Setiap posting mesti ada gambar. Rahsia yang paling penting untuk mendapatkan banyak maklumbalas daripada Instagram ini ialah hashtag. Kita mestilah menggunakan hashtag yang berkaitan bagi mendapatkan lebih ramai pelawat ataupun viewer. Contoh di bawah adalah hashtag yang berkaitan. Kita boleh meletakkan maksimum 30 hashtag. Hashtag ini boleh juga digunakan di Facebook.

Hashtag Instagram

#instagram #instasize #ig #instafamous #istagram #logininstagram #intagram #insta #instagramsignin #instagramcom #instagramonline #instgram #instagaram #instasize #instagramweb #instragam #intgram #instagtam #istragram #instagramimages #insgram #instagramtags #istgram #instagram #instagramtips #instagramtutorial #igmarkets #instagramfree #webinsta #instagramlogin

Hashtag wordpress

#wordpress #cmswordpress #wordpressthemes #wordpresstemplates #wordpresswebsite #premiumwordpressthemes #wordpresscms #bestwordpressthemes #templatewordpress #themewordpress #wpthemes #themeswordpress #wordpresswebsitetemplates #wordpresspremiumthemes #wordpresssite #wordpressblogthemes #wordpresssites #wordpressblog #wordpressthemespremium #themesforwordpress #freewordpress #wordpressfree #wordpressblogtheme #premiumwordpresstemplates #bestwordpresstheme #wordpresspremium #wptemplate #woocommerce #toneexcel

Hashtag bisnes online

#onlinebusiness #internetmarketing #marketingstrategy #bisnesonline #seo #workfromhome #perniagaanonline #onlinejobs #marketingplan #eusahawan #affiliatemarketing #digitalmarketing #bisnesmudah #howtoearnmoneyonline #workfromhomejobs #memulakanperniagaan #businessopportunities #networkmarketing #onlinemarketing #affiliateprograms #smallbusinessideas #directmarketing #berniagaonline #emailmarketing #obac #onlinebusinessideas #onlineadvertising #smallbusiness #enterwip #toneexcel

Hashtag fotografi

#photographer #fotografi #jurugambar #kursusfotografi #photog #photography #foto #wedding #perkahwinan #headshot #portrait #photostudio #babyphotos #weddingphotography #preweddingphotography #pakejperkahwinan #stockphotos #photogallery #weddingphotos #majlispertunangan #majlisperkahwinan #portraitphotography #gambarperkahwinan #foodphotography #blackandwhitephotography #couplephotos #familyportrait #familyphoto #weddingpictures #toneexcel

Hashtag Makeup

#makeup #lipstick #eyeliner #concealer #modelmuslimah #modelling #mekappengantin #officemodel #modelmakeup #nailpolish #blush #cosmetics #eyeshadow #eyemakeup #mattelipstick #liptint #bridalmakeup #mascara #naturalmakeup #makeupartist #modeling #loosepowder #nudelipstick #makeupbrushes #lipgloss #bronzer #howtomakeup #blusher #makeupbrushset #toneexcel

Hashtag Telco

#digi #celcom #maxis #umobile #toneexcel #tunetalk #onexox #hotlink #toneexcellogin #digiplan #celcomplan #mydigi #celcomcustomerservice #celcomonline #maxisbroadband #xox #umobileplan #digialaysia #digireload #maxismalaysia #celcomcentre #xpax #digiprepaid #celcommalaysia #celcombroadband #umobileprepaid #mymaxis #celcomprepaid #tuneexcel #celcomonlinecustomerservice

Hashtag Buku

#buku #kedaibuku #novel online #belibukuonline #novelmelayuonline #kedaibukuonline #pustakarakyat #kedaibukupopular #bookcafe #gramedia #bukuonlinemalaysia #belinovelonline #kedaibukubanggol #belionlinemalaysia #kedaibukuterpakai #pustakamukmin #belibukuonlinemalaysia #bacanovelmelayuonline #ptsbuku #bukunovel #ptspublication #ebuku #bacanovelsecaraonline #bukuceritabahasacmelayu #jualbelionlinemalaysia #novelonlinemelayu #kedaionlinemalaysia #malaynovelonline #kedaibuku1malaysia #bukumalaysia

Hashtag IPTA Malaysia

#utm #utmskudai #uitm #uitmpuncakperdana #uitmshahalam #uitmpuncakalam #uitmlendu #uitmpp #upsi #umt #usim #unisza #uitmsegamat #upnm #um #ump #utem #uia #uiagombak #upm #upmserdang #ump #usm #unimas #ukm #ums #uum #iium #uthm #unimap

Hashtag Paling Popular Di Dunia.

#love #instagood #photooftheday #tbt #beautiful #cute #happy #fashion #me #followme #follow #selfie #picoftheday #summer #like4like #friends #instadaily #girl #fun #tagsforlikes #smile #repost #art #food #instalike #igers #nature #style #family #likeforlike

Cadangan lain hashtag untuk Instagram di Malaysia

#love #gamisjumbo #jumbo #gamisjersey #bajujumbo #gamisjerseymurah #bigsize #plussize #gamissyari #gamisjumbomurah #bajumuslimah #singaporean #plussizefashion #bajubigsize #agengamis #gamisxxl #gamissyarijumbo #bajubigsizeindonesia #gamismuslimah #womenfashion #lyravirna #ubatgemuk #naikberatbadan #masalahberatbadan #brunieonlineshopping #sayajual #gymmalaysia #sayajualmurah #jualanku #bazaarpaknil

#festival #sayajualonline #streetfashion #carousellmy #lokalah #malaysiaonlineshop #bazaar #bazaaronline #sapotlokal #mamommurah #mamom #mamommilkbooster #milkbooster #ummalacto #ummalactomurah #milkboostermurah2 #nepal #travelog #langtang #travel #backpackers #travelogmieey #backpackersmalaysia #goasean #traveler #travelogue #gengkakitravel #kakibuku #buku #gayatravel

#bacabuku #bukumurah #jualbuku #jualanbuku #ulatbuku #malaysian #book #bookshelf #books #bookstagram #bookphoto #carousell #bookaddict #bookworm #hijabclip #klip #hijabclipturkey #kliphijabturki #kliphijab #hijab #recommended #hijabers #wavyclip #klipsi #aksesoris #aksesorishijab #aksesuar #turkey #original #madeinturkey


Teknik copywriting paling berkesan..

Copywriting adalah salah satu cabang di dalam Internet Marketing. Ianya adalah merupakan karangan untuk menarik minat prospek atau bakal pelanggan. Tujuaannya adalah untuk memberikan info mengenai produk dan menarik orang untuk membeli iaitu kita ingin membuat “sales” dengan copywriting ini. Ianya juga boleh dikatakan satu bentuk “closing” kepada sesuatu urusan.

 

Bagi saya , ramai yang terlalu memikirkan mengenai copywriting ini. Sehingga ada yang sanggup menghabiskan beribu – ribu ringgit untuk mengupah orang menulis mengenai produknya. Kitalah sebenarnya yang lebih mengenali produk kita daripada orang lain. Jika dah buat jualan dan ada modal, mungkin OK untuk “out-source” kepada orang lain. Namun, kalau baru bermula, semua nak upah orang, jangan terkejut jika bisnes anda tersadai kemudian hari.

Inilah teknik copywriting yang saya ikuti apabila menulis copywriting. Tak kiralah untuk website, email atau di whatsapp. Teknik ini adalah teknik promosi yang disyorkan oleh Harvard business school. Apakah yang perlu kita fikirkan dan tulis di dalam copywriting ini? Teknik ini dipanggil ABCD.

1.  Attention:

Kita mestilah mendapatkan perhatian dengan meletakkan masalah yang ingin kita selesaikan. Mungkin juga kita petik keratan akhbar atau juga contoh- contoh masalah yang berlaku. Nampak masalah itu sebagai masalah yang benar- benar bermasalah dan perlu diselesaikan dengan segera.

2. Benefits:

Ceritakanlah apakah kelebihan yang ada tentang produk atau servis kita untuk menyelesaikan masalah tersebut. Kenalkpasti beberapa kelebihan yang ada dan kembangkan penceritaan anda supaya mudah difahami. Saya guna perkataan “cerita” kerana orang lebih ramai tertarik dengan bahasa santai daripada bahasa buku.

4. Credibility:

Kredibiliti boleh disampaikan berkenaan dengan produk, syarikat ataupun diri kita sendiri. Jika berkenaan dengan produk, kita boleh berikan testimoni – testimoni berkenaan dengan hasil penggunaan produk. Kita juga boleh beritahu mengenai syarikat atau diri kita sendiri dengan syarat, jangan menipu. Sebagai seorang yang baru bermula, tiada siapa yang akan beritahu mengenai diri anda di online jika bukan anda yang beritahu.

5. Direction:

Ini adalah berkenaan dengan perkara yang perlu dilakukan oleh seseorang itu jika dia berminat untuk mendapatkan produk atau servis kita. Apakah yang perlu dilakukan? Info apakah diperlukan? Bank accout manakah yang digunakan untuk memasukkan duit? Jangan biarkan copywriting anda tergantung tanpa panduan untuk mendapatkan produk atau servis.

Anda juga boleh memasukkan elemen- elemen lain di dalam copywriting anda. Penggunaan icon yang kita selalu nampak di whatsapp juga mungkin boleh membuat orang membaca secara ringan dan santai. Namun begitu, jangan terlampau membuat copywriting anda sebagai satu iklan kerana iklan terbaik tidak nampak macam iklan.

Jumpa lagi nanti!

sumber artikel: SifuAridz.com