Dengan teknologi yang kian canggih dan kos peralatan yang agak rendah, video pemasaran dilihat seakan menjadi pilihan para peniaga untuk mengembangkan perniagaan masing-masing.

Ramai yang mengambil kesempatan ini untuk menjadikan produk dan perkhidmatan yang dijalankan mampu dikenali dan mejadi perhatian para pengguna.

Di sini saya kongsikan sebab mengapa anda juga perlu untuk berfikir seperti itu dan bertindak segera.

Menurut kajian: 

 1. Tahun 2019 akan datang, paparan video akan mengambil alih sebanyak 80% dalam kesesakan trafik internet (berdasarkan kajian daripada Cisco).
 2. Terdapat laporan menyatakan bahawa paparan video akan meningkatkan pemahaman penonton terhadap suatu arahan sebanyak 80%.
 3. Pihak YouTube melaporkan bahawa paparan maklumat melalui peranti video meningkat sebanyak 100% setiap tahun.
 4. 90% pengguna mengatakan bahawa dengan melihat video mengenai sesuatu produk, secara tidak langsung membantu mereka membuat keputusan membeli.
 5. Forbes meyatakan bahawa 65% daripada eksekutif akan melihat laman sesawang penjual dan 39% akan menghubungi vendor untuk menjalankan urusan jual beli setelah melihat paparan video.
 6. Menurut NIELSEN Wire, 36% daripada pengguna atas talian mempercayai video ads.
 7. 92% daripada pengguna video akan berkongsi video yang dilihat kepada pengguna yang lain (Invodo).
 8. Setelah melihat video, 64% pengguna cenderung untuk membeli barangan atas talian (ComScore).
 9. Menurut Forbes, 59% daripada eksekutif sanggup untuk menonton video berbanding membaca teks.
 10. 50% daripada eksekutif akan mencari maklumat setelah melihat suatu produk dan perkhidmatan  melalui paparan video (Forbes
 11. Menurut Visible Measures, 45% daripada penonton akan berhenti dan menonton video setelah 1 minit dan meningkat kepada 60% pada minit yang kedua.
 12. Menurut Jun Group, video yang berdurasi 15 saat atau kurang akan 37% dikongsi  berbanding paparan video berdurasi 30 saat ke 1 minit.

Tidak terlambat untuk membuat sesuatu yang tepat pada tahun ini. 2017 pula menampakkan tahun yang begitu mementingkan paparan video pemasaran untuk memastikan mereka tidak ketinggalan memasarkan produk masing-masing.

Sumber: MajalahNiaga

Similar Posts