usahawan-berjaya

1. Buat. Buat. Buat. Ramai orang ada idea bagus, tetapi tak buat. Nak berjaya, kena buat. Banyak bisnes besar, bermula kecil-kecilan.

2. Banyak bisnes gagal bukan kerana tak ada idea, tetapi idea terlalu banyak. Buat keputusan bisnes apa nak buat, kemudian tumpukan kepada bisnes tersebut.

3. Usah berhenti belajar. Belajarlah dari sesiapa sahaja. Usah pilih bulu untuk belajar. Orang di bawah kita pun banyak ilmu yang kita boleh ambil. Apabila kita berasa sudah cukup pandai, ketika itu kita menempah kegagalan.

4. Fokus kepada bisnes kita. Usah habis masa mengkritik dan mencari salah bisnes orang lain. Orang lain salah belum tentu kita betul.

5. Usah harap orang lain tolong bisnes kita. Kita usahawan, buat sendiri. Usahawan usah ada minda peminta sedekah.

6. Elakkan mudah rasa kecewa dan putus semangat. Dalam bisnes, ada masa naik, ada masa turun. Bawa bertenang.

7. Semua bisnes ada masalah. Ada orang gunakan istilah cabaran. Apa pun, usah fokus kepada masalah. Cari penyelesaian. Di penghujung terowong yang gelap, ada cahaya.

8. Belajar dari sesiapa sahaja, namun akhir sekali buat keputusan sendiri. Usahawan mesti berani mencanggahi sesiapa sahaja, termasuklah apa yang dikatakan mentor dan sifu itu.

9. Berhenti salahkan orang lain. Orang berjaya berikan hasil, orang gagal berikan alasan.

10. Sekiranya setiap kali anjing menyalak kita berhenti, maka lambatlah sampai ke destinasi. Biarkanlah suara sumbang memperlekeh apa yang kita lakukan. Kita jalan terus. Buktikan dia salah bukan dengan cakap-cakap, tetapi dengan menunjukkan hasil kejayaan

entrepreneur

 

LIMA PERKARA YANG PERLU KITA HINDARI

1. SAYA TIDAK BOLEH
Ketika kata ini diucapkan, kerja otak kita menutup untuk mencari jalan keluar. Namun sebaliknya jika SAYA BOLEH, maka otak akan automatik bekerja cerdas mencari jalan keluarnya.

2. TIDAK MUNGKIN
Ketika kata ini diucapkan, kita sudah tidak percaya lagi dengan kekuasaan Allah. Kerana semua hal yang ada di dunia Ini berasal dari sesuatu yang belum ada.

3. SAYA SUDAH TAHU
Ketika kata ini diucapkan, maka ego kita akan meningkat dan hati kita langsung menutup diri untuk belajar. Padahal sepatutnya ilmu yang baru itu harus dipelajari.

4. NANTI SAJA
Ketika kata ini diucapkan, akan memicu rasa malas dan terjadilah penundaan. Mereka yang menunda akan melemahkan semangatnya sendiri. Mereka akan tersedar ketika melihat kawan-kawannya berjaya.

5. TAKUT RUGI
Ketika kata ini diucapkan, sama seperti tombak runcing menancap di dada kita, kita akan selamanya dihantui oleh rasa takut untuk tidak berusaha. Maka selamanya hidup kita akan berjalan di tempat yang sama. Ayuh kita bermula dari sekarang. Patahkan fikiran tersebut dan tanggalkan jubah kebesaran kita.

Similar Posts